Veelgestelde vragen: Waar gaat uw vraag over?

Hoe meet ik mijn bestaande zonneschermdoek op?

De breedtemaat van uw bestaande zonneschermdoek meet u op door met een rolmaat van links naar rechts de exacte maat te meten. Noteer de breedtemaat in (halve) centimeters. 

Houd rekening met het volgende:

 • Meet u een rond getal, bijvoorbeeld 350, 400 of 450 centimeter? Dan kan het zijn dat u de breedtemaat van het zonnescherm heeft gemeten en niet de bestaande zonneschermdoekmaat. Controleer dit goed!
 • Beschikt u nog over de aankoopbon van uw zonnescherm? Neem dan niet blindelings de maten over die hierop staan vermeld. In de meeste gevallen betreffen dit namelijk de maten van de aluminium cassette. Wij raden te allen tijde aan het zonnescherm doek te na meten.
 • Is het bestaande doek op diverse plekken gescheurd en kunt u daardoor geen nauwkeurige meting doen? Meet dan de breedtemaat op van het zonweringdoek bij de onder- of bovenzijde. Hier zijn de zogenoemde zomen geconfectioneerd, die vaak nog in tact zijn.

Bij een handbediend zonnescherm dient het opmeten van de uitvalmaat te gebeuren als het doek helemaal slap hangt. U meet de totale maat vanaf de voorlijst tot en met de bovenbuis in centimeters. Bij elektrische zonneschermen kunt u de hoogtemaat opmeten wanneer het zonnescherm doek strak hangt. Vergeet daarbij niet rekening te houden met het doek dat nog op de rol van de bovenbuis zit. De functie van dit extra stuk doek is dat het de speling op het doek ten goede komt. Het doek staat hierdoor niet constant strak en onder spanning als deze helemaal uit is. Het is dus van belang om dit extra stuk ook mee te nemen bij het opmeten van het zonweringdoek. Vaak is dit een kwestie van schatten. In de meeste gevallen heeft het zonneschermdoek een standaard uitvalmaat van 160, 200, 250 of 300 centimeter. Indien u bijvoorbeeld een uitvalmaat van 235 of 240 centimeter meet en u ziet nog een stuk doek op de rol van de bovenbuis zitten, dan kunt u er vanuit gaan dat de definitieve uitvalmaat in dit geval 250 centimeter betreft.

Raadpleeg onze montagevideo, zodat u stapsgewijs kunt u zien hoe het opmeten van een zonneschermdoek in de praktijk werkt.


Kan ik het zonneschermdoek vervangen van zowel een uitvalzonnescherm als een knikarmzonnescherm?


Een zonneschermdoek vervangen is mogelijk bij alle modellen uitval- en knikarmschermen.  Het ene model is wat ouder dan de ander, maar de techniek en mechaniek werkt doorgaan volgens hetzelfde principe.  Veelvoorkomende merken zonneschermen waarbij het zonneschermdoek wordt vervangen zijn: Weinor, Mado, Rainbowsol, Sunpoint, Luxaflex en Verano.

Twijfelt u of doekvervanging bij uw type zonnescherm mogelijk is, lees dan onderstaande vragen: 

 • Hoe oud is uw zonnescherm? Wanneer uw zonnescherm 10, 20 of zelfs 30 jaar oud is, kunt u het zonneschermdoek vervangen. Hoe oud het zonnescherm is, is niet het belangrijkst. De staat waarin uw zonnescherm verkeerd, is doorslaggevend.
 • Kunt u de schroeven van het zonnescherm nog los krijgen? Om het doek van uw zonnescherm te vervangen, dient u een aantal onderdelen te demonteren. 
 • Beschikt u over een elektrisch bediend zonnescherm? Bekijk dan of de motor nog goed functioneert. Om het zonweringdoek te vervangen, moet de motor tijdelijk worden uitgezet en opnieuw worden ingesteld.

In ongeveer 5 tot 10% van de gevallen is het niet mogelijk om het nieuwe zonnescherm doek vanaf de zijkant in het zonnescherm te schuiven. Dit is vaak het geval wanneer het een volledig gesloten cassette betreft of wanneer het zonnescherm zich tussen twee muren bevindt. In dit geval zijn er twee oplossingen om alsnog het zonweringdoek te vervangen:

 • U haalt het zonnescherm in zijn geheel van de muur. Het vervangen van het zonnescherm doek is hierdoor nog steeds mogelijk, maar neemt meer tijd in beslag.
 • U kiest voor een zonneschermdoek met een easy-click. Hierbij wordt een kunststof strip aan de bovenzijde van het doek gemaakt, welke u in de doekgleuf van de buis klikt. 

Bekijk eens onze referentiepagina en zie bij hoeveel verschillende typen zonneschermen het zonweringsdoek al is vervangen! Wij beantwoorden graag uw vragen over doekvervanging bij uw type zonnescherm. Bel ons gerust op 085-1304012.


Mijn zonweringdoek vervangen, kan ik dit wel?

Het doek van uw zonnescherm zelf vernieuwen, is eenvoudiger dan u denkt. Al honderden mensen gingen u voor, lees de ervaringen en bekijk de foto's van het eindresultaat van onze klanten.

Bekijk ook onze pagina met onze montagevideo’s, waarin wij u het volgende laten zien:

 • Hoe meet u het doek van uw zonnescherm op
 • Hoe kunt u de dikte van de bestaande doekpezen opmeten
 • Hoe kunt u het zonneschermdoek van een elektrisch bediend zonnescherm vervangen
 • Hoe kunt u het zonweringdoek van een handbediend zonnescherm vervangen

Heeft u na het zien van deze video’s nog vragen, bel of e-mail ons gerust voor advies. Iedere dag kunt u ons bereiken via 085-1304012 of via info@zonneschermdoek.nl. Uiteraard kunt u ook onze livechat raadplegen! Bij uw bestelling ontvangt u van ons een montage-instructie, waarin wij nog eens stap voor stap uitleggen hoe u het doek van uw zonnescherm kunt vervangen.


Kan ik een monteur inhuren die mijn zonweringdoek vervangt?

Wij raden u aan zelf het doek van uw zonnescherm te vervangen, wellicht met behulp van een handige kennis, familielid of buurman. U bespaart hiermee de kosten van het inhuren van een monteur. Bij ieder type zonnescherm is het namelijk mogelijk om het zonneschermdoek te vervangen. Of u nu over een elektrisch of handbediend, knikarm- of uitvalscherm beschikt. Bekijk onze montagevideo's om te zien hoe u bijvoorbeeld het doek van uw zonnescherm zelf kunt opmeten. Daarnaast hebben wij een video opgenomen waarin wij u laten zien hoe eenvoudig u het zonneschermdoek van een elektrisch en een handbediend zonneschermdoek kunt vervangen. Bij uw bestelling ontvangt u overigens ook een montage-instructie, waarin nog eens stap voor stap uitgelegd wordt hoe u uw zonweringdoek kunt vervangen. Heeft u tijdens het vervangen van het zonneschermdoek advies nodig? U kunt ons 7 dagen per week bereiken via 085-1304012 of via info@zonneschermdoek.nl. Bekijk ook eens onze referentiepagina, waar u de ervaringen en foto’s kunt bekijken van onze klanten.

Indien u opziet tegen het vervangingsproces, kunt u het monteren van uw zonneschermdoek uitbesteden aan een monteur. Wij beschikken niet over monteurs, maar wij kunnen wel kijken of wij toevallig monteurs in uw regio kennen die jarenlange ervaring hebben in de zonweringbranche. De montageprijs is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het type zonnescherm, de bereikbaarheid van het zonnescherm en natuurlijk de staat van het scherm. De montageprijs kan vaak worden bepaald op basis van een aantal foto’s van uw zonnescherm of er kan een afspraak worden gemaakt waarbij de monteur de situatie komt bekijken. U dient al snel rekening te houden met een montageprijs vanaf €250,- om uw zonneschermdoek te vernieuwen.